Slimme luier

door | mrt 13, 2018 | Voorbeelden

Een slimme luier is incontinentiemateriaal met sensoren waarbij in een app aan de verzorgenden aangegeven wordt hoe nat een cliënt is. Deze innovatie kan een grote omwenteling in de zorg gaan betekenen. Om dit in de zorgpraktijk werkend te krijgen moet het goed aansluiten bij de belevingswereld van de zorgverleners. Samen met de uitvinder en fabrikant heb ik gezorgd dat juist dát gebeurde. Door een aanpak te ontwikkelen waarbij rekening wordt gehouden met de dagelijkse gang van zaken en waarbij de zorgverleners goed beseffen wat de toegevoegde waarde kan zijn, is het gelukt om deze innovatie succesvol op de werkvloer te implementeren bij zorginstelling Philadelphia. Gedragen door de zorgverleners zelf.

Een voorbeeld. Op een locatie bleek na de implementatie al snel dat het niet zo goed ging. Op de woning werd een cliënt van het programma gehaald, op de dagbesteding was men verbaasd, de nachtdienst wist niet meer of de cliënt nu wel of niet mee zou doen. Op deze grote locatie bleek geen structureel overleg te zijn tussen de drie ‘diensten’. En al snel bleek vooral de nachtdienst nogal eens vergeten te worden in de communicatielijnen.

Als oplossing hebben we een laagdrempelig overleg geïnitieerd waarbij alle drie partijen aan tafel zitten, en we even alle cliënten doornemen. Door het betrekken van de nachtdienst ontstond een nieuwe dynamiek met de dagdiensten, die door beiden als positief wordt beleefd.

Archief